Blog

در روان‌درمانی چه می‌گذرد؟ از روان‌درمانی چه انتظاراتی باید داشته باشم؟

نوشته شده توسط دکتر فرشید مرادیان. Posted in پرسش

در روان‌درمانی چه می‌گذرد؟ از روان‌درمانی چه انتظاراتی باید داشته باشم؟


روان‌درمانی که اغلب درمانِ کلامی نیز خوانده می‌شود، بر اساسِ یک گفت و شنود دونفره پیش می‌رود. شما و روان‌درمانگرتان در زمینۀ مشکلات و نحوۀ حل و فصل آنها صحبت می‌کنید و با ادامه یافتن روان‌درمانی، رابطۀ درمانیِ صمیمانه و صادقانه‌ای با درمانگرتان ایجاد می‌نمایید. ممکن است روان‌درمانگر برای دست‌یابی به شناخت بهتر و عمیق‌تری از شما، نیازمند ارزیابی‌هایی باشد. از آنجا که روان‌درمانگران در زمینۀ مصاحبه و درصورت نیاز اجرا و تفسیر آزمون‌ها از مهارت، آموزش، و تخصص لازم بهره‌مندند، قادرند به کمک آنها شدت افسردگی شما را تعیین کنند، ویژگی‌های بارز و برجستۀ شخصیت‌تان را بشناسند، ناتوانی‌های یادگیری را تشخیص دهند و راهبردهای انطباقی ناسالم و بیمارگونی از قبیل مشروب‌خواری دردسرآفرین را در افراد شناسایی نمایند. مثلاً اگر پدر و مادری فرزند تیزهوششان را برای درمان بیاورند که باوجود تلاش زیاد پیشرفتِ تحصیلی ندارد، روان‌درمانگر ارزیابی می‌کند که آیا کودک به مشکلاتِ توجه مبتلاست یا از ناتوانیِ یادگیری‌ای رنج می‌برد که تا به حال تشخیص داده نشده است. روان‌درمانگر به کمک مصاحبه و نتایج آزمون‌ها می‌تواند اختلالی را تشخیص دهد یا در مورد شیوۀ تفکر، احساسات، یا رفتار افراد اطلاعات پراهمیتی گرد آورد.

شما و روان‌درمانگرتان از طریق گفت و گو مشکلات‌تان را کندوکاو می‌نمایید. بسیاری همین که بتوانند در مورد مشکلات‌شان آزادانه صحبت کنند تسکین می‌یابند و احساس آرامش و راحتی می‌کنند. در شروعِ درمان، درمانگر به شما کمک می‌کند تا آنچه موجب ناآرامی و نگرانی‌تان شده را مشخص نمایید. پس از تعریف و تعیین مشکل درونی، به مرحلۀ حل مسئله می‌روید، شما همراهِ روان‌درمانگرتان سایر الگوهای تفکر، رفتار، و سامان‌دهی به احساسات‌تان را بررسی می‌کنید. ممکن است در طول جلسه با روان‌درمانگرتان نقش رفتارهای جدید را نیز بازی نمایید و به منظور تمرین مهارت‌های جدید تا جلسۀ بعد تکالیفی برای منزل دریافت کنید. در ادامه شما و روان‌درمانگرتان پیشرفت‌تان را ارزیابی می‌نمایید و معلوم می‌کنید آیا اهداف اصلی‌تان نیاز به اصلاح یا گسترش دارد یا نه؟
در بعضی موارد خاص، برخی روان‌درمانگران پیشنهاد می‌دهند دیگران را نیز وارد درمان نمایید. برای مثال، اگر مشکلات رابطه داشته باشید، شرکت همسر یا نامزدتان در جلسات مفید خواهد بود. به همین ترتیب، ممکن است درمانگر از فردی که مشکلات فرزندپروری دارد بخواهد فرزندش را در جلسات بعدی بیاورد یا به کسی که در ارتباط برقرارکردن با دیگران دشواری دارد روان درمانی گروهی را توصیه نماید.

با حل و فصل مشکلات‌تان مهارت‌های تازه‌ای در شما رشد می‌کند که با کمک آن خودتان و جهان‌تان را طور دیگری  می‌بینید. شما می‌آموزید بین موقعیت‌هایی که می‌توانید تغییر دهید و موقعیت‌هایی که نمی‌توانید تغییر دهید فرق بگذارید و اینکه چطور از چیزهایی که تحت تسلط‌تان قرار دارد کمال استفاده را ببرید. همچنین یاد می‌گیرید انعطاف پذیر باشید، که به شما کمک می‌کند با چالش‌های آینده بهتر دست و پنجه نرم کنید. مطالعه‌ای در سال 2006 از تاثیر پایدار و بادوام رویکردهای شناختی و رفتاری در درمان افسردگی و اضطراب با ریسکِ عود پایینِ نشانه‌ها حمایت می‌نماید.  پژوهشی در ارزیابی تاثیر بلندمدت روان‌درمانی روان‌پویشی نتایج مشابهی ارائه داده است. در طول روان‌درمانی شما نگرشی جدید و شیوه‌های تازه‌ای برای تفکر و رفتار به دست می‌آورید.

کارشناس پاسخگو: نوشین مجلسی